18 Nisan 2012 Çarşamba

ART OF SCULPTURE (HEYKEL SANATI) -Prof.Dr. Sıtkı ERİNÇ

ART OF SCULPTURE
Sıtkı M. ERİNÇ

As in all branches of the art in the context of a term, perhaps the first of the basic criteria in the art of sculpture in terms of evaluation is ‘universal dimension’. Here universality contains two meanings. The first is the universality in terms of the aesthetic concern it creates and the second is the universality in terms of the message it delivers. In other words, it may be said, the works that create an aesthetic concern in their receptors and deliver a message to them irrespective of the time and place are universal works of art, namely artistic works.

The quality of being universal in a sculpture is the result of two sources. The first is its artist’s perception of the world and vision of the future, and the other is the cultural background and identity of its receptors, namely those who look at a sculpture and watch it with an understanding eye. These two sources may not usually be parallel to each other in the beginning, indeed they must not be. This is because the originality and singleness of the work of art means that it creates a new supply and the receptors are usually not ready for such a novelty. In the course of time, however, these two subjects of the art coincide at a point, and they even conicide with each other to such an extent that they will never be disintegrated. It is only at this point that the work of art finds its way to being universal.

As sculpture is more troublesome and risky than the other works of art, the monumental ones in particular, it can only be produced in small numbers and at certain places; therefore, it takes societies long time to adopt and assess them.

The art of sculpture, in particular, has not been able to gain a modern and contemporary state both in socio-cultural terms and in terms of values, and indeed it has not been allowed to do so. It is for this very reason that our sculptures are very few and inadequate and so are our artists who work and struggle with sculptures ceaselessly, patiently and indefagitably.

I, on my part, evaluate the sculptors from a different perspective for these reasons and pay unmatched respect to them.

One of the young and diligent sculptors in our country is, to my way of thinking, Mustafa Bulat. As far as I know and remember, he started his academic career at the Faculty of Fine Arts in Atatürk University in Erzurum after he had graduated from Hacettepe University. And he has been there since then. I can say that I have always followed him and his works. I saw both his name and his human-size works in the International Sculpture Symposiums and International Workshops, which was a matter of pride and pleasure for me. His close involvement in the art of sculpture and the outer world in the face of his environment is worth every sort of praise, especially when his interest is proved by his works.

Taking a panoramic look at his works of the last 7-to-8 years, we can realize that human factor is a leading one in his works. There is a man who can keep himself up in the face of everything against him in some of his works and another one in others who does not know where he is and who has lost his tie with the life itself and has got lost in it... But a man...

In his sculptures made with different and mixed techniques, Bulat has treated some subjects a few times from different perspectives. The theme of ‘somewhere once upon a time’, for example, has been carved in different sizes both as marble and plaster. For my part, man seems to be full of the memories of the past in one of them while unconscious of the time and place in which he is. Hs ability to gain the abstract humans these impressions is caused by an original power that Bulat places in his sculptures, his humans.

His work entitled ‘Dream of Childhood’ is a gorgeous one of the dimensions 78x35x30 cm, which is made from mixed materials. What dream, or dreaming is made to mean is understood as soon as one looks at the sculpture.

The metaphoric narrative of the gloomy title ‘Window, Balance’ of dimensions 40x16x10 is strongly reflected through the colour of material and its loopholed pattern. His bronze casting sculptures, mini sculputres, are able to have themselves accepted in all their emotional narratives in spite of the massive size of their bases.

Viewing Bulat’s works collectively, both the developmental line and narrative facility can be easily followed, a quality which makes it possible to determine the artist’s place in the future more easily.

Self-assured of his accomplishments in the future with a view to his bright past, I would again like to congratulate our artist on his ardent attempts and

HEYKEL SANATI

Sıtkı M. ERİNÇ



Terim bağlamındaki sanatın her dalında olduğu gibi heykel sanatında da değerlendirme açısından temel ölçütlerden belki de ilki ‘’evrensel boyut’’ tur.Burada evrensellik iki anlamı bir arada içerir.İlki yarattığı estetik kaygı açısından evrensellik, diğeri ise verdiği ileti açısından evrensellik.Bir başka ifade ile de şöyle diyebiliriz herhalde: Zaman ve mekan farkı gözetmeksizin alıcısında estetik bir kaygı yaratan ve alıcısına bir ileti veren yapıtlar evrensel sanat eserleridir, yani sanat eseridir.
Bir heykelde de evrensel olma özelliği iki kaynaktan doğar. İlki sanatçısının dünyayı algılayışından ve geleceğe bakışından, diğeri ise alıcıların ( yani bir heykele bakanların, onu özümseyerek izleyebilenlerin ) kültürel konumlarından.Bu iki kaynak, genel olarak, başlangıçta birbirlerine paralel olmayabilir, olmamalıdır da. Çünkü sanat eserinin özgünlüğü ve tekliği onun yeni bir arz ( estetik kaygı ve ileti açısından ) yaratması demektir ve alıcılar böyle bir yeniliğe, genel olarak, hazır değildirler. Ama zaman içinde sanatın bu iki öznesi bir noktada çakışıverir, hatta bir daha kopmamak üzere çakışıverir. İşte o zaman sanat eseri de evreselleşme, evrensel olma yoluna girmiş demektir.
Heykel, hele anıt niteliğindeki diğer sanat eserlerine oranla daha meşakkatli ve daha riskli olduğundan daha az sayıda ve belli yerlerde üretilebilirler ve bu nedenle de toplumların onları benimsemesi ve değerlendirmesi zaman alır.
Özellikle ülkemizde heykel sanatı, hem değerler yönünden, hem de sosyo-kültürel açıdan çağdaş ve çağcıl konumuna bir türlü ulaşamamış, ulaştırılamamıştır. Bu nedenle hem heykellerimiz azdır, yetersizdir, hem de bu alanda direnen, yılmadan, usanmadan heykelle didişen sanatçılarımız…
Ben, kendi adıma, bu nedenlerle, heykeltıraşları farklı bir konumda değerlendiririm, farklı ölçütlerle saygı duyarım.
Genç ve gayret yüklü genç heykel sanatçılarımızdan biri de kanımca, Mustafa BULAT’tır. Bilebildiğim kadarıyla, Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesin’e girdi ve yıllardır yaşamını Erzurum’da sürdürdü.Kendisini sürekli izledim diyebilirim.Her yapılan Uluslar arası Heykel Sempozyumlarında,Uluslar arası Atölye Çalışmalarında hem ismini gördüm, hem insan boyu yapıtlarını ; kıvanç vericiydi.
Yaşadığı ortama karşın heykel sanatıyla ve dış dünya ile bu denli ilgili oluşu ve ilgisini yapıtlarıyla da kanıtlayışı her övgünün dışındadır.
Yaklaşık son yedi sekiz yıllık yapıtlarına panoramik olarak baktığımızda insan faktörünün hep önde olduğunu görürüz. Kiminde her şeye rağmen dimdik ayakta duran, durabilen insan, kiminde nerede olduğunu bile bilmeyen kopmuş, kaybolmuş insan…Ama insan…
Farklı tekniklerle,karışık tekniklerle yapılan heykellerinde BULAT bazı konuları, farklı perspektiflerden birkaç kez ele almış. Örneğin ‘’Bir Zamanlar Bir Yerde ‘’ teması, hem mermer, hem alçı olarak ve farklı boyutlarda yontulmuş.Bana kalırsa birinde insan geçmişin anılarıyla dolu iken diğerinde içinde bulunduğu yerin ve zamanın bilincinde değilmiş gibi. Soyut insanların bu izlenimleri verebilmesi BULAT’ın heykellerine, insanlarına yerleştirebildiği özgün bir güçten gelmektedir.
‘’ Çocukluk Düşü ‘’ adlı yapıtı, 78X35X20 cm. boyutlarında karışık malzemeyle oluşturulmuş görkemli bir yapıttır ve düşün, düşlemenin ne anlama getirildiği heykele bakılır bakılmaz anlaşılmaktadır.
40X16X10 cm. boyutundaki kasvetli ‘’ Pencere, Denge’’ adının mecazi anlatısı, hem malzeme rengiyle, hem mazgalsı yapısıyla çok güçlü bir şekilde dile getirilmektedir.
Bronz döküm heykelleri,heykelcikleri, kaidelerinin kütlesel görkemine rağmen kendilerini tüm duygusal anlatılarıyla kabul ettirebilmektedirler.
MUSTAFA BULAT’ın yapıtlarına toplu olarak bakıldığında, hem gelişme çizgisi, hem de anlatımdaki rahatlık daha kolaylıkla izlenebilmekte, bu ise sanatçının geleceğindeki yerinin daha kolayca saptanmasına olanak sağlamaktadır.
Başarılarının devamından emin olarak sanatçımızı bir kez daha içtenlikle kutlamak isterim.

Hiç yorum yok: